call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
zelf glas snijden met een glassnijder

Zelf glas snijden met een glassnijder

Ben je bezig met een raam, een artistieke lamp of iets anders waar glas aan te pas komt? Dan is een glassnijder geen overbodige luxe! Een glassnijder kan erg goed te pas komen bij het snijden van rechte lijnen, hoeken of andere secure vormen zodat je het glas precies naar je eigen hand kan zetten. Glas snijden is echter wel een vak apart. Door het vaak te doen wordt je steeds handiger en zul je zien dat de resultaten positief veranderen. Wij raden je aan om eerst te oefenen en de glassnijder te leren kennen voordat je overgaat op het echte werk. Glas snijden met een glassnijder begint hier….

In dit artikel leggen we precies uit hoe je een glassnijder hanteert. Ook leggen wij uit wat er nodig is om glas precies naar je eigen hand te snijden (niet letterlijk, je wilt niet écht naar je eigen hand snijden).

Belangrijke informatie voordat je begint!

Glas snijden kan echter niet altijd even makkelijk. Sommige soorten glas kun je beter vermijden en bij sommige moet je iets beter oppassen omdat het bijvoorbeeld makkelijker breekt. We bespreken even kort de zaken waar je op moet letten bij het snijden van glas.

  1. Oud glas: Oud glas kan van nature al veel kleine scheurtjes hebben. Net als bijvoorbeeld een oude boom, is dit dus kwetsbaarder voor druk van buitenaf. Zorg ervoor dat je niet te hard op het glas drukt, snijden kan echter wel.
  1. Verbrand glas: Glas kan door het snijden erg heet worden. Om te voorkomen dat glas gaat branden hebben de duurdere glassnijders een ingebouwd systeem. Voordat er olie op het mesje komt gaat dit langs een katoenen draadje wat er voor zorgt dat het mesje gekoeld werd. Mocht je een glassnijder hebben zonder katoenen draadje en je hebt een groot project dan is het misschien verstandig om je mesje in terpentine te dopen om er vervolgens mee te snijden. Wanneer het glas wat dikker is kan je er ook voor kiezen om iets meer snijolie dan normaal aan te brengen.
  1. Gehard glas: Let er op dat je gehard glas niet kan snijden. Je kan er wel een snede in maken maar breken is onmogelijk. Dit komt omdat gehard glas thermisch gehard is en daarmee niet te breken is.

Glas snijden met een glassnijder, wat heb je nodig?

  1. Glas: Duh, om glas (of een spiegel) te snijden heb je glas nodig. Glas heb je echter in verschillende diktes en maten. Om te oefenen raden we glas aan met een dikte van ongeveer 3 tot 4 millimeter. Dit is niet lastig om te snijden en ook niet lastig om te breken. Boven de 5 millimeter wordt glas lastig om te breken en zul je dus ook wat moed nodig hebben. Bij 8 millimeter en daarboven moet je daadwerkelijk je kracht gebruiken omdat het glas nu lastig te hanteren is.
  1. Glassnijder: Je hebt ook een glassnijder nodig om (spiegel)glas mee te snijden. Je hebt echter twee verschillende segmenten glassnijders: de duurdere en de goedkopere. De duurdere hebben een ingebouwde koeling en snijolie. Het wieltje beweegt beter wat het snijden en hanteren daarom ook een stuk gemakkelijker maakt. De iets goedkopere glassnijders hebben vaak een kunststof of houten handvat. Vaak komen de goedkopere wel met reserve snijwieltjes. Een glassnijder houd je als een pen vast met drie vingers.
  1. Olie: Om droge sneden te voorkomen heb je olie (of smeermiddel nodig). Wij gebruiken zelf WD-40. Stel je hebt dit niet ter beschikking en je wilt toch graag glassnijden, dan kan je plantaardige olie gebruiken. Let wel op, dat het niet te dikke olie is om in glassnijders te stoppen. Dit kan smerig en plakkerig worden.
  1. Vlakke ondergrond: Voordat je een kunstwerk gaat maken moet je eerst voor een stevige en vlakke ondergrond zorgen. Een vlakke tafel is voldoende. Mocht je echt professioneel te werk willen gaan dan kan je een professionele snijtafel gebruiken. Als je een eettafel of iets dergelijks gebruikt, zorg er dan voor dat je deze beschermt. Zorg ervoor dat het te snijden glas stevig ligt en geen kant meer op kan.
  1. Meetlint (optioneel): Wij raden aan om het stuk glas dat je wilt gaan snijden precies op te meten en het niet op het blote oog te doen. Dit scheelt tijd en geld mocht het fout gaan. Je kan nooit secuur genoeg werken als het gaat om een taak(je) zoals deze.

Glas snijden met een glassnijder, hoe ga je te werk?

Stap 1: Klaar maken voor het snijden

Nu je alle spullen hebt die je nodig hebt om te snijden, kun je aan het echte werk beginnen. We beginnen bij het begin zodat het zo duidelijk mogelijk wordt en er geen ruimte is voor fouten. 

Je begint bij het opmeten en een plan maken van hoe je je eindresultaat er uit wilt hebben zien. Mocht je dit in je hoofd hebben zitten, of op papier hebben staan: dat maakt niet uit, zolang het maar duidelijk is voor jezelf. Je begint hierna met het opmeten. Het kan geen kwaad om dit zo secuur mogelijk te doen. Wij raden aan om niet met de dikke kant te snijden omdat hier het boutje zit voor het verwisselen van je snijwieltje. 

Hierna komt de snijolie. Als je een glassnijder hebt met een oliereservoir dan is het alleen een kwestie van vullen en snijden. Als je een iets goedkopere heb, dan kan je de olie op twee manieren aanbrengen. Bij een klein project zou je genoeg moeten kunnen nemen met een beetje olie op het snijblad aan te brengen of deze in olie te dopen. Voor grotere projecten raden we aan om de olie aan te brengen op het glas, in de baan waar je wilt snijden. Breng echter niet te veel in een keer aan, doe dit op gevoel. Als je teveel aanbrengt kan dit je extra rommel geven om later op te ruimen.

Stap 2: Het glas snijden kan beginnen

Je bent eindelijk op het punt aangekomen waar je kan gaan beginnen met het snijden. Het is lastig om te vertellen hoeveel druk je uit kunt oefenen op het glas. We proberen dit echter toch aan de hand van een keuken weegschaal. Als je je glas hierop legt en de weegschaal reset zodat de stand 0 gram wordt en er dan druk op uitoefent dan hoor je ongeveer tussen de 2.500g en 3.200g zitten. 

Mocht je het gevoel hebben hoeveel druk je ongeveer uit moet oefenen dan haal je het glas van de weegschaal af en ga je er goed voor zitten of staan. Breng de glassnijder aan, haal diep adem en zet druk. Werk de snijlijn af in een constant tempo met een constant uitgeoefende druk. Het meest ideale zou zijn dat alles in een keer goed gaat. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je nog een keer over de plek gaan waar het de eerste keer ‘mis’ ging.

Stap 3: Het glas breken

Nu je alles goed hebt uitgevoerd ben je bij de laatste stap: het ‘breken’ van je glas. We snappen heel goed dat je je nu afvraagt hoe dat kleine sneetje in het glas, het glas perfect kan splitsen. Hier komt nog een beetje werk aan te pas. 

De meest veilige manier om dit te doen is door het handvat van je glassnijder, precies onder de snijlijn te leggen onder het glas zodat je glas een beetje optilt (zie foto hieronder). Wanneer je dit gedaan hebt dan plaats je twee handpalmen een beide kanten van de snijlijn en druk je omlaag in een rechte beweging. Als het goed is hoor je een ‘pop’ en breekt het glas zoals je het wilt. Mocht dit niet het geval zijn, forceer het dan niet en zoek het probleem op.

Voorzichtig het glas breken

Finito, done, fito, 完成了, klaar!

Dat was het dan! Je glas of spiegel op maat is gesneden. We hopen dat je er zonder kleerscheuren, pleisters of hoofdpijn vanaf bent gekomen. We hebben ons best gedaan om zo goed mogelijk uit te leggen hoe je glas moet snijden met een glassnijder. Dit artikel staat zolang als het internet bestaat online (wat nog best lang zou moeten zijn). Mocht je dus weer even willen weten hoe het ook alweer zat: aarzel niet en lees het gerust nog een keer door!