call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Glas voor een overkapping

Is zonwerend glas een verstandige keuze?

Voornamelijk in de zomer, tijdens de warme dagen met veel zon, biedt geplaatst zonwerend glas in een woning verscheidene voordelen. Zo is het glas ontworpen als goede wering tegen zonlicht, zodat de temperatuur in een ruimte niet te veel oploopt. Op die manier behoudt de leefruimte te allen tijde een aangename temperatuur. Zonwerend glas wordt ook wel warmtewerend glas genoemd en kent nog veel meer voordelen en toepassingen.

Hoe werkt zonwerend glas?

Sommige mensen zijn onder de veronderstelling dat zonwerend glas helemaal geen zonlicht toelaat, maar dat is onjuist. Zonwerend glas, ook wel warmtewerend glas genoemd, is een samenstelling van dubbelglas, de ruit wordt bedekt met een speciale zonwerende coating. Door juist meer of minder zwaar te coaten, wordt de hoeveelheid zonlicht dat door wordt gelaten bepaald. De coating op de ruiten zorgt er tevens voor dat een gedeelte van de warmte in het zonlicht wordt weerkaatst.

Zonwerend glas zorgt er dus voor dat de temperatuur in een leefruimte aangenaam blijft. Vooral op zeer warme dagen in de zomer, zorgt het glas ervoor dat de warmte minder snel wordt doorgelaten. In de winter houdt het glas juist de warmte goed binnen. Aangezien het voordelen biedt in elk seizoen, zien veel mensen het als een goede investering.

Waar bestaat warmtewerend glas uit en hoe wordt het gemaakt?

Zonwerend glas wordt tijdens de productie zonwerend gemaakt door metaaloxiden toe te voegen. De toegevoegde metaaloxiden zorgen ervoor dat het glas minder doorzichtig wordt en daardoor zal het glas minder zonlicht doorlaten. Aangezien het glas minder doorzichtig wordt, worden schitteringen beperkt. Daarnaast wordt het geproduceerde zonwerend glas voorzien van een speciale coating. Nagenoeg elk soort glas, denk bijvoorbeeld aan HR glas, enkel glas, veiligheidsglas en/of geluidswerend glas, kan door dit proces zon- en warmtewerend gemaakt worden.

De samenstelling van het glas met de coating werkt door middel van lichtreflectie en lichtabsorptie. De verhouding kan daarom ook worden uitgedrukt in een lichttoetredingsfactor (LTA-waarde) en de G-waarde. Zowel de coating en het glas kunnen dus de mate van zonlicht en warmte bepalen.           

Wat zijn de voordelen van zonwerend glas?

Zonwerend (isolatie) glas of warmtewerend glas heeft veel voordelen als het eenmaal geplaatst is in een woning. Het belangrijkste voordeel van het glas, is dat het warmte van buiten weerkaatst, maar licht doorlaat. Andere voordelen van zonwerend glas zijn:

  • Een aangename temperatuur én lichtinval
  • Verlaging van de energiekosten door warmte retentie
  • Op warme dagen is koelen minder snel nodig; de airco hoeft pas later aan
  • Het aanschaffen van andere zonwering of warmtewering is niet meer nodig
  • De gordijnen kunnen gerust worden opengelaten, zodat er altijd natuurlijk licht is
  • Zonwerend glas oogt mooi voor veel mensen

Wat zijn de nadelen van zonwerend glas?

Zonwerend glas kent veel meer voordelen dan nadelen, echter, er zijn er wel een paar te noemen. Hoewel het glas speciaal ontwikkelt is om minder zonlicht toe te laten, is zonwering zoals een zonnescherm effectiever. Het zonlicht naar de ramen wordt namelijk aanzienlijk verminderd door het zonnescherm. Daarnaast zorgt de speciale zonwerende coating ervoor dat het daglichtinval zo’n 10% minder is als je het vergelijkt met onbewerkt glas. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar dat kan het wel zijn voor sommige ruimtes.

Aangezien het zonwerende glas ook warmtewerend werkt, kan het zo zijn dat de warmte door zonlicht te veel wordt weerkaatst. Echter, in de praktijk valt dit reuze mee aangezien zonlicht in periodes zoals de winter, herfst en lente minder voor warmte zal zorgen.

Een woning zonder warmtewerend glas

Als een woning niet voorzien is van warmtewerend glas, dan kan je over het algemeen meer hinder ondervinden door warmte in het huis, fel licht en veel schitteringen op zowel tafels, tv’s en computers. Vooral in de zomer merk je dat een huis vrij snel opwarmt, waardoor het kleffig kan worden. Een voordeel van standaard enkel of dubbel glas, is dat het meer zonlicht doorlaat en daarmee kan zorgen voor een lichte omgeving. Dit kan natuurlijk voor sommige mensen juist wenselijk zijn. Je kunt er dus ook voor kiezen om specifieke ruimtes te voorzien van zonwerend glas. Dit is niet altijd even efficiënt, maar in vele gevallen wel mogelijk.

De verschillende waardes van zonwerend glas

Als je op zoek bent naar zonwerend glas, dan zie bij de productbeschrijvingen vaak verschillende waardes staan. Daarnaast zijn er van zonwerend glas veel uitvoeringen te vinden. Om een goed overzicht te geven, hebben we de verschillende waardes op een rijtje gezet.

LTA-waarde

LTA staat voor de lichttoetredingsfactor van zonlicht door een raam. De hoeveelheid licht dat door een raam wordt doorgelaten, wordt dus uitgedrukt in de LTA-waarde en loopt van 0 tot 1. Hoe lager dit getal uitvalt, des te minder zonlicht het raam zal doorlaten.

G-waarde

De G-waarde, ook wel de ZTA-waarde, staat voor de zonnetoetredingsfactor, en bepaalt de hoeveelheid warmte dat wordt tegengehouden. Ook deze waarde ligt tussen de 0 en 1, maar kan ook in een percentage worden uitgedrukt. Hoe lager het getal, hoe beter de wering. Alleen in Nederland spreekt men over een ZTA-waarde. De officiële benaming van de waarde is de G-waarde.  

Diverse samenstellingen van zon werend glas

Zonwerend glas is in verschillende verhoudingen ZTA/LTA aan te schaffen. Zo vind je regelmatig de 70/40 variant. De 70/40 variant is over het algemeen bestemd voor woningen en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als je bijvoorbeeld gaat kijken naar een 60/30 variant, dan is het raam veel donkerder en krijg je te maken met meer spiegeling. Over het algemeen wordt dit niet voor woningen gebruikt, maar zie je deze verhouding wel weer terug bij kantoorpanden. Voor woningen is het vaak wenselijk om daglicht te maximaliseren. Het resulteert in een optische grotere ruimte en zorgt tevens voor een prettige leefomgeving.

De vele toepassingen van zonwerend glas

Woningen

Zonwerend glas wordt merendeels geplaatst in woningen. Door de zowel zon- als warmtewerende eigenschappen, komt het glas vooral tot z’n recht als de woning op het zuiden ligt. Het licht van de zon schijnt namelijk het langst op een woning gericht op het zuiden.

Kantoren en andere bedrijfsruimtes

Je komt zonwerend glas ook veel tegen in kantoren en andere bedrijfsruimtes. De eigenschappen van het glas voorkomen een te warme werkomgeving. Ook het reduceren van zonlicht is wenselijk als je veel naar een beeldscherm moet kijken.  

Veranda’s en serres

Warmtewerend glas wordt ook vaak gebruikt bij de bouw van een veranda of een serre. Aangezien de aanbouw voornamelijk bestaat uit glas, heeft zonlicht en de daarbij komende warmte vrij spel. Op warme zomerdagen kan het dan al snel een sauna worden. Door warmtewerend glas te gebruiken, wordt zowel zonlicht als warmte gereduceerd, zodat je altijd kunt genieten.

Neem contact op met Glaswebwinkel.nl bij vragen

Heb je nog vragen over zon- en warmtewerend glas of wil je graag advies op gebied van plaatsen of aankoopadvies? De specialisten van Glaswebwinkel.nl staan voor je klaar. We verzekeren u van topkwaliteit glas tegen voordelige prijzen en een uitstekende service. Neem telefonisch contact op via 055-834 16 27 of mail ons direct.