call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Glas voor een overkapping

5 redenen waarom zonwerend glas een verstandige keuze is

En meer weetjes over warmtewerend glas

Je kent het wel: warme zomerdagen, de zon brandt op je bol, de hitte stijgt naar je hoofd. Dan is het fijn dat er zoiets bestaat als zonwerend glas. Met dit glas ben je verzekerd van een aangename temperatuur binnen. Daarom heet zonwerend glas ook wel warmtewerend glas. De naam zegt het al: het glas is warmte werend. De warmte blijft buiten. Waarschijnlijk had je deze reden om te kiezen voor zonwerend glas zelf ook bedacht. Toch zijn er nóg een paar redenen waarom deze glassoort een goede keuze is.

1. Je geniet van een aangename temperatuur binnen

Zonwerend glas zorgt op warme dagen voor een prettige temperatuur binnen. Dat werkt zo. Zonwerend glas is een samenstelling van dubbelglas. De ruit wordt bedekt met een speciale zonwerende coating. Die coating op de ruiten zorgt ervoor dat een gedeelte van de warmte in het zonlicht wordt weerkaatst. Door het zonwerend glas zit jij er binnen dus prettig bij! De temperatuur in jouw leefruimte blijft aangenaam. Is het een zeer warme dag in de zomer? Geen probleem! Het warmte werend glas laat die warmte minder snel door. Heb je een airco? Dan hoeft die dus pas later aan. Fijn voor je energiekosten.

2. Je energiekosten gaan omlaag

Wist je dat jouw energiekosten omlaag gaan door warmtewerend glas? Dit glas zorgt namelijk niet alleen voor een aangename temperatuur binnen op warme dagen. Het werkt ook andersom. Op koude dagen in de winter houdt het glas de warmte juist goed binnen. Warmteretentie noemen we dat. Dat betekent dat de warmte binnen wordt vastgehouden waardoor er minder energie nodig is om het comfort op peil te houden. Jouw energiekosten gaan dus omlaag. Tel uit je winst!

3. Je bepaalt zelf hoeveel zonlicht binnenkomt

Je denkt misschien dat zonwerend glas helemaal geen zonlicht toelaat. Dat is niet waar. De hoeveelheid zonwerende coating in de ruit kan verschillen. Hoe meer coating, hoe minder zonlicht er door het raam schijnt. Hoe minder coating, hoe meer zonlicht je binnen krijgt. Jij bepaalt de hoeveelheid zonlicht in je huis of kantoorpand dus zelf.

Wil je toch liever standaard enkel of dubbel glas, omdat dat meer zonlicht doorlaat en je een lichte omgeving wilt? Dat kan natuurlijk. Weet dat het mogelijk is om voor specifieke ruimtes te kiezen voor zonwerend glas. Je kunt zonwerend glas dus combineren met standaard enkel of dubbel glas in je woning. Dit is niet altijd even efficiënt, maar in vele gevallen wel mogelijk.

4. Je hebt geen last van schitteringen van licht

Schitteringen van licht op je tafel, tv of je computerscherm; dat wil je toch niet? Met zonwerend glas in je woning of kantoorpand voorkom je dat. Knijpen met je ogen is verleden tijd. Laat je ogen én je gordijnen lekker open.

5. Je hebt geen andere zonnewering nodig

Zit je niet te wachten op montage van een zonnescherm aan je gevel dat ook nog eens verschiet van kleur in de zon? Met zonwerend glas heb je geen andere zonwering nodig. Datzelfde zonnescherm houdt ook een groot deel van de lichtinval tegen, waardoor het donkerder wordt in huis. Ook daar heb je warmtewerend glas geen last van.

De voordelen van zonwerend glas

Er zijn voldoende redenen om voor zonwerend glas te kiezen, dat las je bovenstaand al. Nog even alle voordelen van zonwerend glas voor jou handig op een rij. Het belangrijkste voordeel van zonwerend of warmtewerend glas, is dat het warmte van buiten weerkaatst, maar licht doorlaat. Andere voordelen van zonwerend glas:

  • Je hebt een aangename temperatuur én lichtinval binnen.
  • Je energiekosten gaan omlaag door warmteretentie.
  • Op warme dagen hoef je minder snel te koelen. De airco hoeft pas later aan.
  • Je hoeft geen andere zonwering of warmtewering aan te schaffen.
  • Je hebt geen last van schittering van licht op je tafel, tv of computerscherm.
  • Je kunt de gordijnen gerust openlaten, zodat er altijd natuurlijk licht is.
  • Veel mensen vinden zonwerend glas mooi.

De nadelen van zonwerend glas

Zonwerend glas heeft veel meer voordelen dan nadelen. Toch kunnen we wel een paar nadelen van zonwerend glas noemen. Daar willen we ook glashelder over zijn:

  • Hoewel het glas speciaal ontwikkeld is om minder zonlicht toe te laten, is zonwering zoals een zonnescherm effectiever. Een zonnescherm zorgt er namelijk voor dat er minder zonlicht op de ramen schijnt.
  • Vergelijk je zonwerend glas met onbewerkt glas? Dan is er bij zonwerend glas zo’n 10% minder daglichtinval door de speciale zonwerende coating. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar dat kan het wel zijn voor sommige ruimtes.
  • Het kan zo zijn dat het warmtewerend glas de warmte van het zonlicht te veel weerkaatst. Maar in de praktijk valt dit reuze mee. In periodes als de winter, herfst en lente zorgt het zonlicht namelijk voor minder warmte.

Wat betekenen de verschillende waardes van zonwerend glas?

Als je op zoek bent naar zonwerend glas, dan zie bij de productbeschrijvingen vaak verschillende waardes staan. Je vraagt je misschien af wat die waardes betekenen. Speciaal voor jou zetten we ze op een rijtje:

•  LTA-waarde

LTA staat voor de lichttoetredingsfactor van zonlicht door een raam. Dat is dus de hoeveelheid licht door een raam. Die LTA-waarde loopt van 0 tot 1. Hoe lager dit getal, hoe minder zonlicht het raam doorlaat.

•  G-waarde of ZTA-waarde

De G-waarde, ook wel de ZTA-waarde, staat voor de zonnetoetredingsfactor. Die bepaalt de hoeveelheid warmte die wordt tegengehouden. Ook deze waarde ligt tussen de 0 en 1, maar wordt ook wel in een percentage uitgedrukt. Hoe lager het getal, hoe beter de zonnewering. Alleen in Nederland hebben we het over een ZTA-waarde. De officiële naam is G-waarde.  

Samenstellingen van zonwerend glas

Zonwerend glas kun je kopen in verschillende verhoudingen ZTA/LTA. De 70/40 variant komt het meeste voor. Die variant is over het algemeen bestemd voor woningen en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Kijk je bijvoorbeeld naar een 60/30 variant, dan is het raam veel donkerder en krijg je te maken met meer spiegeling. Die 60/30 variant zie je niet veel bij woningen, maar wel bij kantoorpanden. Voor woningen is het vaak wenselijk om daglicht te maximaliseren. Het zorgt voor een optisch grotere ruimte en een prettige leefomgeving.

De vele toepassingen van zonwerend glas

Je ziet zonwerend glas op veel verschillende plekken terug:

  • Woningen

Je ziet zonwerend glas vaak terug in woningen. Het glas komt vooral tot z’n recht als de woning op het zuiden ligt. Het licht van de zon schijnt namelijk het langst op een woning gericht op het zuiden.

  • Kantoren en andere bedrijfsruimtes

Werken in een warme, kleffe ruimte is waardeloos. Vind je niet? Daarom kom je zonwerend glas veel tegen in kantoren en andere bedrijfsruimtes. De eigenschappen van het glas voorkomen een te warme werkomgeving. Moet je veel naar een beeldscherm kijken? Ook dan is minder zonlicht prettig.  

  • Veranda’s en serres

Als je wil zweten, ga je wel naar de sauna toch? In een veranda of serre is dat meestal niet je bedoeling. Toch kan het daar al snel als een sauna voelen, met al dat glas. Vandaar dat mensen vaak kiezen voor warmtewerend glas bij de bouw van een veranda of serre. Door warmtewerend glas te gebruiken, komt er minder zonlicht en warmte binnen. Zo kun je in je veranda of serre altijd genieten.

Hoe wordt zonwerend glas gemaakt?

Voor de échte glas-geïnteresseerden onder ons: hier een lesje glasproductie. Zonwerend glas wordt tijdens de productie zonwerend gemaakt door metaaloxiden toe te voegen. Die metaaloxiden maken het glas minder doorzichtig, waardoor het minder zonlicht doorlaat. Dat vermindert ook de schitteringen. Daarnaast krijgt het zonwerend glas een speciale coating. Bijna elk soort glas, denk bijvoorbeeld aan HR glasenkel glasveiligheidsglas of geluidswerend glas, kan door dit proces zon- en warmtewerend gemaakt worden.

De samenstelling van het glas met de coating werkt door middel van lichtreflectie en lichtabsorptie. We drukken de verhouding daarom ook uit in een lichttoetredingsfactor (LTA-waarde) en een zonnetoetredingsfactor (ZTA- of G-waarde). Coating én glas kunnen dus de mate van zonlicht en warmte bepalen.    

Vragen? Wij staan voor je klaar

Heb je nog vragen over zon- en warmtewerend glas? Wil je advies over het aankopen of plaatsen van zonwerend glas? De specialisten van Glaswebwinkel.nl staan voor je klaar. Wat je bij ons vindt, is glashelder: topkwaliteit glas tegen voordelige prijzen en een uitstekende service. Bel ons op 055-834 16 27 of stuur een mail naar info@glaswebwinkel.nl