call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Hittebestendig glas

v.a. 47,00 incl. BTWper 0.1 m2
Totaal Oppervlakte (m²)
Product Price
 • *Welke glasdikte wil je?

Productomschrijving

Hittebestendig glas

Wil je een kachelruit vervangen? Daar kun je niet zomaar elke willekeurige glassoort voor gebruiken. Vanwege de hoge temperaturen waar kachelglas aan wordt blootgesteld, is het noodzakelijk om hittebestendig glas te gebruiken. Hieronder lees je wat je moet weten over de eigenschappen van hittebestendig glas en voor welke toepassingen het gebruikt kan worden. Daarnaast leggen we uit hoe je het vervangen van een kachelruit het beste kunt aanpakken en waar je verder rekening mee moet houden als je kachelglas gebruikt.

Wat is hittebestendig glas?

Hittebestendig glas, ook wel kachelglas, vuurvast glas of Robax glas genoemd, is geen gehard glas maar keramisch glas. Het heeft een lage uitzettingscoëfficiënt, wat betekent dat het glas bij hitte (of kou) aanzienlijk minder snel geneigd is om uit te zetten of te krimpen. Het zal dus, in tegenstelling tot andere glassoorten, niet zomaar scheuren, breken of uit elkaar spatten. Bovendien heeft het een extreem hoge hittebestendigheid, tot een temperatuur van maar liefst 740oC. Ter vergelijking: standaard gehard glas is bestand tegen temperaturen van ‘slechts’ 270oC.

Voor welke toepassingen kan ik hittebestendig glas gebruiken?

De hoge thermische weerstand van Robax glas maakt het uitstekend geschikt om te gebruiken voor openhaard ruitjes en kachelruitjes van gaskachels, houtkachels en elektrische kachels. Daarnaast kan deze glassoort worden gebruikt voor ovens. Ook als je bijvoorbeeld een bouwlamp hebt waarvan het glas kapot is gegaan, dien je als vervangende glasplaat altijd hittebestendig glas te gebruiken.

Hoe kan ik een kachelruit vervangen?

Wil je zelf een kachelruit vervangen? Bij Glaswebwinkel.nl kun je eenvoudig hittebestendig glas bestellen en door ons op maat laten snijden. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je het plaatsen van de nieuwe kachelruit het beste kunt aanpakken.

 • Zorg dat je alle benodigdheden voor de klus bij de hand hebt. In elk geval het op maat gesneden hittebestendige glas, WD-40 of een andere roestoplosser, kachelkoord, een schroevendraaier, een mesje, glasreiniger en een schoonmaakdoekje.
 • Haal als het mogelijk is het kacheldeurtje of het raamwerk los.
 • Bekijk hoe de kachelruit vast zit. Kachelruitjes die alleen met veerklemmetjes vastzitten zijn relatief makkelijk te verwijderen. Het kan ook zijn dat er veerklemmen of glaslatten met schroeven zijn vastgezet. Vaak zijn de schroeven vastgeroest – is dat het geval, dan kun je WD-40 gebruiken om ze los te krijgen.
 • Haal de kachelruit voorzichtig uit het frame.
 • Onder de oude kachelruit zal waarschijnlijk een dun laagje vilt of een plat of rond kachelkoord zitten – gebruik een schroevendraaier of een mesje om dit te verwijderen.
 • Zorg dat het frame vrij vuil-, vet- en roestvrij en droog is alvorens je verder gaat.
 • Breng een nieuw kachelkoord aan in het frame.
 • Zet de nieuwe kachelruit op het koord en plaats voorzichtig de latten/veerklemmen terug.
 • Draai de schroeven weer aan. Let erop dat je ze niet te strak aandraait! De kachelruit mag nog wat speling hebben.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik kachelglas gebruik?

Nog een aantal belangrijke tips voor het werken met kachelglas:

 • Gebruik nooit lijm, tape, glaskit of een ander soort kit om een kachelruit mee vast te zetten! Dit zal vroeger of later alsnog tot breuken in het glas leiden.
 • Zorg dat je de nieuwe kachelruit goed schoonmaakt voordat je de kachel of haard weer aanzet. Achtergebleven vet en vuilresten kunnen op den duur als het ware in het glas branden en vlekken creëren die je er niet meer uit krijgt. Om dezelfde reden is het raadzaam om kachelruitjes periodiek schoon te maken.
 • Je mag een kapotte kachelruit (net als bijvoorbeeld een ovenschaal) niet in de glasafvalbak gooien. Keramisch glas mag namelijk niet bij het gewone vlakglas afval terecht komen, omdat het vanwege het hoge smeltpunt niet voldoende smelt en daardoor het recycleproces zal verstoren. Die oude kachelruitjes mogen dus gewoon bij het restafval.

Kachelruit op maat bestellen bij Glaswebwinkel.nl

Via Glaswebwinkel.nl kun je snel en gemakkelijk hittebestendig glas online bestellen. Wij snijden een nieuwe kachelruit graag voor je op maat, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Heb je vragen over ons hittebestendige glas of kachelruit? Neem dan even contact op. Ons klantenservice team is je graag van dienst met een persoonlijk advies!

Wij bezorgen het kachelglas door heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden) Bestel je voor meer dan € 500,-, dan is de bezorging gratis en brengen wij geen verzendkosten in rekening. De gemiddelde levertijd bedraagt ongeveer 15 werkdagen.

Waarom
Glaswebwinkel.nl

star
Topkwaliteit;
voordelig geprijsd
free-shipping
Gratis verzending
Vanaf €500,-
heart
Uitstekende
service
Betalen met
ideal mastercard afterpay

Waarom
Glaswebwinkel.nl

star
Topkwaliteit;
voordelig geprijsd
free-shipping
Gratis verzending
Vanaf €500,-
heart
Uitstekende
service
Betalen met
ideal mastercard afterpay

Glaswebwinkel.nl, de webshop voor al jouw glas!

Wil je glas bestellen
Glaswebwinkel.nl is de webshop waar iedereen glas kan bestellen. Van spiegels, in bijvoorbeeld de badkamer tot gehard glas in de douche of als tafelblad, voor HR glas om je woning te isoleren of voor gelaagd glas om een inbraak te voorkomen, via onze uitgebreide webwinkel kun je het glas eenvoudig, voordelig en veilig bestellen. Wij leveren glas in heel Nederland (m.u.v. van de Waddeneilanden).

Persoonlijk advies

Wanneer je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het bestellen van onze producten, dan kun je bellen naar onze klantenservice via 055-8431627 of stuur een bericht naar info@glaswebwinkel.nl

Bel ons op +31 (0)55-8431627 Mail ons op info@glaswebwinkel.nl
10

Helemaal tevreden

Snelle levering en top service
27 januari 2023 Deventer
8

goed

vlot geleverd
27 januari 2023 Zevenaar
10

Top service, snel en goede kwaliteit

Glas geleverd zoals beschreven en zonder vertraging. Erg vriendelijke en [...]
25 januari 2023 Soest
2054 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.3/10