call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Windlast berekening glas, dikte enkelglas en dubbelglas.

Om de windlast berekening glas dikte, enkelglas en dubbelglas uit te voeren, is Nederland is verdeeld in een drietal windgebieden. Met deze indeling is de winddruk vastgesteld dat het glas kan belasten. Met andere woorden; hoe meer wind, des te dikker het glas moet zijn. Alle factoren die van invloed op de voorgeschreven van het glas zijn: het windgebied, de afmetingen (oppervlakte) van de ruiten, de hoogte van het gebouw en de verdieping waar het glas geplaatst wordt.

Het uitgangspunt is dat het glas in een kozijn wordt geplaatst op een verticale wijze (staand in een kozijn), waarbij het glas rondom in een raamkozijn wordt bevestigd. Bij het samenstellen van de windlast berekening glas, is er geen rekening gehouden met glas dat horizontaal (vlak) is gelegd in een veranda, serredak of daklicht. Daarvoor geldt een andere criteria, dat situatie afhankelijk vastgesteld wordt. Daarvoor is de windlast tabel en dikte bepaling niet geschikt.

De indeling in de windgebieden is als volgt:

  • Windgebied I: Markermeer, Waddeneilanden en de provincie Noord-Holland ten noorden van de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam-Volendam.
  • Windgebied II: Het overige gedeelte van de provincie Noord-Holland, de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland.
  • Windgebied III: Alle overige provincies.
Windgebied glasdikte dubbelglas
Windgebied Nederland glasdikte bepaling dubbelglas

Tabellen windstuwdruk

Onderstaande tabellen geven de maximale windlast berekening glas weer bij dubbelglas, enkel glas en gelaagd glas. Naast de indeling van de windgebieden, zijn de factoren bebouwd, onbebouwd en kuststrook relevant. Lees daarom de onderstaande toelichting voordat je overgaat tot het bestellen van gewenste glas. Uiteraard is dit slecht een indicatie c.q. advies. Het inschakelen van een bouwkundig/glas specialist die ter plaatse de situatie beoordeelt kan tot een andere conclusie komen. De onderstaande tabellen zeggen niets over de normering ten behoeve van veiligheidsglas (NEN3569), dus daar waar de situatie vraag om letselveilig glas toe te passen. Alleen de windlast en het bijbehorende glas is hier te vinden.