call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is floatglas?

Floatglas, ook bekend als vlakglas of enkel glas, is een van de meest gebruikte soorten glas in de bouw- en interieurindustrie. Het wordt geproduceerd door een speciaal fabricageproces genaamd ‘floatproces’.

Hoe wordt float glas gemaakt?

Het productieproces van floatglas begint met het mengen van grondstoffen zoals zand, soda en kalksteen. Dit mengsel wordt vervolgens verhit tot hoge temperaturen in een oven totdat het gesmolten is en de consistentie heeft van stroperig glas. Vervolgens wordt dit gesmolten glas op een bad van gesmolten tin gegoten, waar het zich gelijkmatig verspreidt en opdrijft.

Tijdens dit drijfproces krijgt het glas zijn karakteristieke gladde oppervlak en constante dikte. Het duurt ongeveer 90 seconden om een plaat float glas te maken die wel 6 meter breed kan zijn. Na het drijven gaat de plaat door verschillende koelzones om geleidelijk af te koelen en uitharden.

Wat is de productiewijze van floatglas?

Het floatproces, dat voor het eerst werd ontwikkeld in de jaren 1950, maakte het mogelijk om glas op grote schaal te produceren met een constante dikte en uitstekende optische eigenschappen. Het heeft de traditionele productiemethoden van glas vervangen, zoals gieten of rollen, die niet dezelfde uniforme dikte konden garanderen.

Door het floatproces kunnen fabrikanten nu floatglas produceren met een hoge mate van precisie en consistentie, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen zoals ramen, deuren, spiegels en glazen wanden.

Een andere naam voor floatglas

Een andere veelgebruikte term voor float glas is vlakglas. Deze term verwijst naar de strakke en gladde afwerking van het glasoppervlak, wat het onderscheidt van andere soorten glas zoals getint of gehard glas.

Kortom, floatglas is een populair type glas dat wordt vervaardigd via het floatproces. Het biedt uitstekende optische eigenschappen, uniforme dikte en wordt gebruikt in verschillende toepassingen in de bouw- en interieurindustrie.

floatglas is het basisproduct dat wordt toegepast bij andere glassoorten, zoals gelaagd glas of gehard glas. Maar ook bij isolatieglas, waarbij de binnen- en de buitenruit van floatglas zijn gemaakt. Enkel glas heeft een U-waarde (isolatiewaarde) van 5,8 W/m2K.