call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is een lek raam?

Een lek raam is in de wereld van isolatieglas een vervelend probleem. Het is niet alleen hinderlijk, maar kan ook de isolerende eigenschappen van uw glas aantasten. Het manifesteert zich door de vorming van hardnekkige condens aan de binnenzijde van de ruit, wat vaak als een onoplosbaar euvel wordt ervaren. Dit condens ontstaat echter niet op het glasoppervlak, maar bevindt zich in de spouw – de ruimte tussen de glasplaten.

De ingenieuze isolatietechnologie achter dubbel glas omvat het insluiten van lucht of edelgassen zoals argon of krypton in de spouw, met als doel de thermische efficiëntie te maximaliseren. Om vochtvorming tijdens de productie te voorkomen, wordt droogmiddel aan deze ruimte toegevoegd. Wanneer een raam echter lek is, kan ‘gewone lucht’ van buitenaf de spouw binnendringen. Helaas bevat deze lucht doorgaans vocht, dat aanvankelijk door het droogmiddel wordt geabsorbeerd. Maar wanneer de hoeveelheid vocht de absorptiecapaciteit van het droogmiddel overstijgt, ontstaat condens.

Oorzaken van een lek raam

De oorzaken van een lek raam kunnen divers zijn en variëren van productiefouten tot verwaarloosd onderhoud of simpelweg het einde van de levensduur van de ruit. Een enkele fout in de productieketen kan al voldoende zijn om het isolatievermogen van het glas aan te tasten. Evenzo kan achterstallig onderhoud, zoals het niet tijdig vervangen van verzadigd droogmiddel, lekkage bevorderen. Daarnaast is er de natuurlijke slijtage van het glas zelf, wat kan resulteren in microscopische scheurtjes of lekken na verloop van tijd.

In het licht van deze kennis is het van vitaal belang om dubbel glas regelmatig te inspecteren op tekenen van lekkage. Indien condensvorming binnenin wordt waargenomen, is het verstandig om snel actie te ondernemen. Het inschakelen van professionele hulp kan niet alleen de oorzaak van het probleem identificeren, maar ook mogelijkheden bieden voor reparatie of vervanging van het lekke glas.

Kortom, een lek raam kan een vervelend obstakel vormen in de zoektocht naar een efficiëntere woningisolatie. Het begrijpen van de oorzaken en effecten ervan is de eerste stap naar het behoud van de isolerende integriteit van uw dubbele beglazing.