Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen; hoe doe ik dat?
Wanneer je nog enkel glas hebt in je kozijnen, dan breekt vroeg of laat de tijd aan om dit glas te vervangen door dubbel glas. Hier komt het nodige bij kijken, maar het goede nieuws is dat je – met de juiste voorbereiding en tips – prima zelf enkel glas kunt vervangen door dubbel glas. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken en welke materialen je hierbij nodig hebt. Ook voorzien we je van een stappenplan, waardoor deze klus overzichtelijk wordt en je de klus tot een goed einde brengt.
Vervangen van enkel glas door dubbel glas
Vervangen van enkel glas door dubbele beglazing doe je uiteraard niet zomaar. Het moet wel van meerwaarde zijn, met andere woorden: wat levert het je op? Dubbel glas heeft veel voordelen vergeleken met enkel glas. De belangrijkste voordelen hebben we voor je op een rij gezet:
Besparen op je energierekening:
Energieprijzen zijn grillig en maken een behoorlijk deel uit van je vaste lasten. Het loont dus de moeite om hierop te besparen en enkel glas vervangen door dubbel glas is wat dit betreft een goede keuze. Wist je bijvoorbeeld dat je per vierkante meter HR++ dubbelglas gemiddeld ruim 20 m3 gas bespaart? De isolatiewaarde van dubbel glas is namelijk vele malen hoger in vergelijking met enkel glas. Dit komt door de ‘spouw’ in dubbel glas, de ruimte tussen beide glasplaten die gevuld is met lucht of gas. Deze spouw zorgt ervoor dat kou buiten blijft en warmte binnen. En, niet onbelangrijk, dubbel glas draagt bij aan een hoger energielabel van je woning waarbij het de moeite waard is om te kijken of je in aanmerking komt voor subsidie.
Enkel glas heeft een hoge U waarde waardoor het slecht isoleert. De U waarde geeft aan hoe goed bepaalde glassoorten isoleren. Dubbel glas heeft een lage u waarde waardoor het veel beter isoleert dan enkel glas. Dubbel glas wordt ook wel isolatieglas genoemd.
Meer comfort:
Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen levert je niet alleen een lagere energierekening op, maar verhoogt bovendien je comfort. In een ruimte met bestaande kozijnen met enkel glas voel je vrijwel altijd een koude luchtstroom. Deze tocht is niet alleen vervelend, maar zorgt meer dan eens voor klachten als hoofdpijn, verkoudheid of stijve spieren. Door dubbel glas te plaatsen ben je van deze koude luchtstroom af en ervaar je direct meer comfort.
Minder lawaaierig:
De hogere isolatiewaarde van dubbel glas heeft ook als voordeel dat lawaai van buiten, binnen veel minder doordringt. Dit is bijzonder prettig als je bijvoorbeeld aan een drukke weg of aan het spoor woont. Je hebt minder last van verkeersgeluiden, maar ook van omgevingsgeluiden als spelende kinderen, buren die buiten met elkaar praten en blaffende honden. Zeker nu thuiswerken bij veel bedrijven ingeburgerd raakt, is het fijn als je thuis niet of minder afgeleid wordt door lawaai/geluiden van buiten. Wanneer alleen plaatsen van dubbel glas niet voldoende geluidsisolerend werkt, dan biedt akoestisch folie mogelijk uitkomst.
Veiligheid:
Enkel glas bestaat – zoals het woord natuurlijk al aangeeft – uit slechts één enkele glasplaat. Dit maakt deze ruiten kwetsbaar voor breuk en daarnaast zijn deze ruiten inbraakgevoelig. Dubbel glas lost dit probleem op, omdat dit glas uit twee glasplaten bestaat. Hierdoor is het sterker en kan het tegen een stootje. Een bal die kinderen tegen een ruit van dubbel glas schieten, levert vaak alleen schrik op. Inbrekers moeten meer moeite doen om door dubbel glas te breken en die moeite gaan ze liever uit de weg.
Welke soorten dubbel glas zijn er?
Onder de categorie dubbel glas zijn er enkele verschillende glassoorten waaruit je kunt kiezen.
Isolatieglas
Isolatieglas wordt ook wel dubbel glas of thermopane genoemd. De naam zegt het al, isolatieglas gebruik je om je huis te isoleren. Standaard isolatieglas bestaat uit minimaal twee glasbladen, te weten de binnenruit en de buitenruit. Daartussen de spouw gevuld met lucht, wat zorgt voor de isolerende werking.
HR glas of HR++ glas
Het grote verschil tussen HR glas en isolatieglas is eigenlijk wat er tussen de glasplaten zit. Bij normaal isolatieglas zijn de glasplaten gevuld met lucht. HR glas bestaat zelf ook uit twee glasplaten. Tussen de twee platen zit een ruimte gevuld met argon gas. Dit gas zorgt ervoor dat er extra isolatie is.
Gelaagd glas
Daarnaast is Isolatieglas en HR glas ook verkrijgbaar in een gelaagde variant. Het grote voordeel aan gelaagd glas is dat als het breekt het glas in één geheel blijft. Gelaagd glas is namelijk opgebouwd uit meerdere lagen glas. De lagen zijn verbonden door een of meerdere lagen folie. Dit voorkomt dat bij breuk het glas uiteen valt in stukken, en dus aan elkaar blijft zitten.
Wat heb je nodig om dubbel glas te plaatsen?
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het vervangen van enkel glas door dubbel glas is het goed om te weten welke materialen je hiervoor nodig hebt. Kies altijd voor kwalitatief goede materialen. Dit komt de levensduur van de nieuwe ruit ten goede en wat de kwaliteit betreft goed materiaal werk je simpelweg veiliger. Hierbij de opsomming van hetgeen je nodig hebt om aan de slag te gaan:
- Freesmachine
- Glasblokjes
- Glasband
- Kit
- Hulp
Freesmachine:
Noodzakelijk om sleuven in het kozijn bij te werken (breder te maken). Dit is meestal nodig, omdat ruiten van dubbelglas meer ruimte in beslag nemen. Check vooraf of het kozijn geschikt is voor de dikte van het glas dat je wilt plaatsen.
Glasblokjes:
Ook wel stelblokjes genoemd en we adviseren je om te kiezen voor kunststof glasblokjes, omdat dit geen schade aan het glas veroorzaakt. Glasblokjes zorgen ervoor dat de ruit niet tegen de sponning van het kozijn drukt. De ruit drukt in plaats hiervan op de glasblokjes, waarbij het belangrijk is dat je kiest voor stelblokjes die twee millimeter breder zijn dan de dikte van de ruit. Hierdoor blijft er een bepaalde minimale bewegingsruimte en weet je zeker dat de ruit de sponning van het kozijn niet zal raken.
Glasband:
De belangrijkste functie van glasband is dat het de ruit beschermt. Dit materiaal – ook wel PE-band genoemd – verdeelt de druk die door bijvoorbeeld wind van buitenaf op de ruit wordt uitgeoefend. De druk wordt evenredig over het gehele oppervlak van de ruit verdeelt, waardoor het glas stevig in het kozijn blijft zitten. Verder zorgt ook glasband ervoor dat het glas niet de sponningen van het kozijn raakt.
Glaskit:
Glaskit gebruik je bij de afwerking. Je dicht hier kiertjes en scheurtjes mee, maar bovenal zorg je ervoor dat het glas goed vastzit. Bezuinig nooit op glaskit, want dit komt je vroeg of laat duur te staan. Kit moet, zeker wanneer je het aan de buitenzijde aanbrengt, bestand zijn tegen ons weerbarstige klimaat. Regen, zon en harde wind zijn van grote invloed op kit en alleen kwalitatief goede kit kan deze weersinvloeden aan.
Hulp:
Onderschat het vervangen van enkel glas door dubbel glas niet. Het is altijd prettig als je hierbij hulp hebt van een handige buurman of buurvrouw, een goede vriend of collega. Kom je voor een probleem te staan, dan is het prettig om te overleggen hoe je dit probleem aan gaat pakken. Vergis je bovendien niet in het gewicht van dubbel glas. Een klein ruitje vervangen is nog wel alleen te doen, maar zodra ‘klein’ al ‘iets groter’ wordt, dan kom je eenvoudigweg handen tekort. Ook vanuit het oogpunt van veiligheid raden we je aan om hulp in te schakelen bij deze klus.
Overige materialen die je nodig hebt zijn een beitel, stanleymes, plamuurmes, nijptang, kitpistool, hamer en spijkers. Voor de veiligheid draag je goede handschoenen en een veiligheidsbril.
Hoe ga je te werk (stappenplan)
- De eerste stap is het verwijderen van het enkel glas uit het kozijn. Dit doe je door met een scherp stanleymes het glaskit los te snijden. Vervolgens wrik je met een plamuurmes of beitel de glaslatten voorzichtig los. Begin bij de onderste, vervolgens verwijder je de glaslatten aan de zijkant en als laatste verwijder je de bovenste glaslat. Met de nijptang haal je de spijkers uit de glaslatten. Je kunt nu voorzichtig de ruit uit het kozijn halen. Een zuignap kan hierbij een handig (extra) hulpmiddel zijn, maar zeker wanneer je hulp hebt, is dit niet noodzakelijk.
- Verwijder nu al het oude kit en het aanwezige glasband. Gebruik hiervoor wederom een scherp stanleymes. Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om nieuw glasband aan te brengen in het kozijn, waarbij je twee millimeter van de rand aanhoudt.
- Frees eventueel de sleuven in het kozijn uit wanneer deze niet breed genoeg zijn voor de nieuwe ruit.
- Tijd om het glas te plaatsen, waarbij je begint met het plaatsen van glasblokjes onder de ruit, ter hoogte van de hoeken. De kant van de ruit met het dikkere glas komt aan de buitenzijde. Plaats de ruit in het kozijn en zorg ervoor dat je (of de hulp die je hebt ingeschakeld) de ruit tegenhoudt.
- Plaats de speciale glaslatten terug indien deze nog goed genoeg zijn, kies anders voor nieuwe. Begin met de bovenste, vervolgens de beide latjes aan de zijkanten en als laatste plaats je de onderste glaslat terug. Wees voorzichtig met het bevestigen van de glaslatten wanneer je dit met hamer en spijkertjes doet! Als alternatief hiervoor kun je werken met een tacker.
- Neem het kitpistool ter hand en kit de ruimte tussen de glaslatten en de glasplaat af. Voor een nette, strakke afwerking spuit je de aangebrachte kit in met zeepsop en strijk je de kit glad met een natte vinger, kitplaatje of plamuurmes.
- Plamuur de spijkergaatjes op de glaslatten dicht en zet de glaslatten weer strak in de verf.
We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van het vervangen van enkel glas door dubbel glas in een houten kozijn, zonder bewegende delen.
Overige aandachtspunten bij het plaatsen van glas in bestaande ramen
Wanneer jij nog enkel glas hebt, dan is de kans groot dat je buren dit ook nog hebben. Informeer eens bij je buren of zij ook niet het enkele glas willen vervangen door dubbel glas. Dit kan je een flink bedrag besparen op de kosten van glas en materialen. En wellicht heb je dan direct de hulp geregeld die je nodig hebt.
Verder is het verstandig om dubbel glas te bestellen bij een partij die met je meedenkt. Glaswebwinkel.nl is die partij en denkt graag met je mee, in de breedste zin van het woord. Je kunt bij ons altijd terecht met je vragen. Naast het dubbele glas dat je nodig hebt, hebben wij ook de benodigde glaszetartikelen. Wij zijn aanvullend telefonisch en via de mail bereikbaar.