call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is gehard gelaagd veiligheidsglas?

Het gehard gelaagd veiligheidsglas is een type glas dat veelal wordt toegepast bij balustrades en andere toepassingen waar veiligheid en duurzaamheid van groot belang zijn. Het bestaat uit meerdere lagen glas die aan elkaar zijn verbonden met behulp van één of meerdere folielagen.

Een van de belangrijkste voordelen van gehard gelaagd glas is de extreme sterkte en veiligheid die het biedt. Het is tot vijf maal sterker als ongehard glas van dezelfde dikte. Het glas wordt eerst verhit tot hoge temperaturen en vervolgens snel afgekoeld, waardoor het veel sterker wordt dan gewoon glas. Mocht het toch breken, dan valt het in kleine, onscherpe stukjes uiteen, waardoor de kans op letsel aanzienlijk wordt verminderd.

Hoe wordt gehard en gelaagd glas gemaakt?

Gehard gelaagd glas wordt gemaakt door verschillende lagen glas en een tussenlaag van kunststof, meestal polyvinylbutyral (PVB), met elkaar te lamineren. Het productieproces omvat de volgende stappen:

1. Snijden: Het glas wordt op maat gesneden volgens de gewenste afmetingen en vorm.

2. Reinigen: De glasplaten worden grondig gereinigd om stof, vuil en vingerafdrukken te verwijderen.

3. Assembleren: De glasplaten worden op elkaar gestapeld, waarbij de tussenlaag van PVB er tussenin wordt geplaatst. Eventueel kunnen er ook extra lagen PVB worden toegevoegd, afhankelijk van de gewenste dikte en eigenschappen van het eindproduct.

4. Verwarming: De gestapelde glasplaten met PVB worden in een speciale oven geplaatst en verhit tot een hoge temperatuur, meestal rond de 600 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat het glas en de PVB smelten en aan elkaar hechten.

5. Koeling: Na het verwarmingsproces wordt het glas snel afgekoeld door het bloot te stellen aan koude lucht of door het te onderdompelen in een koelbad. Dit creëert een sterke spanning in het glas, waardoor het gehard wordt.

6. Lamineren: Het geharde gelaagde glas wordt vervolgens onder druk gebracht om ervoor te zorgen dat de lagen stevig aan elkaar hechten. Dit kan worden gedaan met behulp van een pers of een vacuümproces.

7. Afwerking: Het afgewerkte geharde gelaagde glas wordt geïnspecteerd op eventuele defecten en onvolkomenheden. Indien nodig worden de randen van het glas geslepen en gepolijst.

De voordelen van gehard en gelaagd veiligheidsglas

Een ander voordeel is de geluidsisolerende eigenschap van gehard gelaagd glas. De tussenlaag absorbeert geluidstrillingen, waardoor geluidshinder van buitenaf aanzienlijk wordt verminderd. Dit maakt het ideaal voor gebruik in drukke stedelijke gebieden of in de buurt van lawaaierige omgevingen.

Tenslotte heeft gehard gelaagd glas ook een hoge weerstand tegen inbraak en vandalisme en verlaagt het doorval risico. Door de meerdere lagen glas en de speciale PVB-folie als tussenlaag is het veel moeilijker om het glas te breken of door te snijden, waardoor het geharde en gelaagde glas een effectieve barrière vormt.

Kortom, gehard gelaagd veiligheidsglas biedt een combinatie van veiligheid, duurzaamheid en geluidsisolatie. Het is perfect geschikt voor toepassingen zoals balustrades waarbij de bescherming van mensen en eigendommen van groot belang is. Met zijn sterke eigenschappen en diverse voordelen is gehard gelaagd glas een uitstekende keuze voor zowel residentiële als commerciële projecten.