call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is de spouw?

De spouw, is een belangrijk onderdeel van dubbelglas of triple glas. Het is een ruimte tussen de twee (of drie) glasplaten die helpt bij het isoleren van je woning. Maar wat is precies de functie van een spouw en waaruit kan deze gevuld worden? Lees verder om erachter te komen!

Functie van de spouw in combinatie met dubbelglas of triple glas

Een spouw heeft als voornaamste functie om warmteverlies te verminderen en geluidsisolatie te verbeteren. De lucht die zich in de spouw bevindt, fungeert als een isolerende laag tussen de binnen- en buitenkant van je woning.

Dit betekent dat in de wintermaanden de kou van buiten minder snel doordringt naar binnen en dat warmte binnen beter wordt vastgehouden. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je op energiekosten. In de zomer werkt het andersom: warme lucht wordt tegengehouden en blijft buiten, waardoor je woning koeler blijft.

Bovendien draagt de spouw ook bij aan geluidsisolatie. De tussenruimte zorgt ervoor dat geluid van buitenaf, zoals verkeerslawaai, minder goed doordringt in je woning. Dit creëert een rustige en comfortabele leefomgeving.

Vulling van de spouw

De spouw kan op verschillende manieren gevuld worden, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde en budgettaire mogelijkheden.

  • Lucht: In oudere dubbelglas ramen werd vaak lucht als vulling gebruikt. Hoewel dit nog steeds beter isoleert dan enkel glas, zijn er tegenwoordig effectievere opties beschikbaar.
  • Argongas: Bij modern dubbelglas wordt de spouw vaak gevuld met argongas. Dit edelgas heeft een hogere isolatiewaarde dan lucht en draagt bij aan een nog betere warmte- en geluidsisolatie.
  • Krypton- of xenongas: Bij triple glas wordt soms gebruik gemaakt van krypton- of xenongas als vulling. Deze gassen hebben een nog hogere isolatiewaarde dan argon, waardoor het glas nóg beter isoleert.

Het type gas dat wordt gebruikt hangt af van het soort glas en het gewenste isolatieniveau.

Conclusie

De spouw is een belangrijk onderdeel van dubbelglas of triple glas en heeft meerdere functies. Het zorgt voor betere isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en geluidsisolatie wordt verbeterd. Daarnaast kan de spouw gevuld worden met verschillende gassen, zoals lucht, argon, krypton- of xenongas, afhankelijk van het gewenste isolatieniveau.

Als je overweegt om dubbelglas of triple glas te plaatsen, is het raadzaam om een professionele glaszetter in te schakelen. Zij kunnen je adviseren over de beste opties en ervoor zorgen dat het glas op de juiste manier geplaatst wordt.