call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat zijn RAL-kleuren?

RAL-kleuren zijn een gestandaardiseerd kleurensysteem dat veel gebruikt wordt in de industrie en het ontwerpen van producten. Het is een systeem dat ontwikkeld is door het Duitse instituut RAL (Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung) en wordt wereldwijd erkend.

Het RAL-kleursysteem bestaat uit meer dan 2000 verschillende kleuren die elk een unieke code hebben. Deze codes worden gebruikt om specifieke kleuren aan te duiden, zodat er geen verwarring ontstaat tussen verschillende partijen. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar consistentie en precisie essentieel zijn, zoals de bouw- en verfindustrie.

Een voorbeeld van een RAL-kleurcode is RAL 9010, wat staat voor zuiver wit. Deze code wordt vaak gebruikt in interieurontwerp en architectuur. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde keukenachterwanden. Een ander bekend voorbeeld is RAL 5002, ook wel bekend als ultramarijnblauw, dat veel wordt gebruikt in de grafische industrie.

De kleurenwaaier en kleurstalen om de juiste keuze te maken

Om ervoor te zorgen dat elke partij dezelfde kleur produceert, maken fabrikanten gebruik van kleurwaaiers of kleurstalen met daarop alle beschikbare RAL-kleuren. Hiermee kunnen ze nauwkeurig de gewenste kleur bepalen en reproduceren. Dit is vooral handig bij het mengen van verven en coatings, waarbij precisie en consistentie van groot belang zijn.

Een RAL-kleur worden niet alleen gebruikt in de industrie, maar ook in andere toepassingen, zoals grafisch ontwerp, modeontwerp en zelfs in de automotive sector. Het gebruik van RAL-kleuren zorgt ervoor dat er een eenduidige communicatie is over kleur, waardoor verwarring wordt voorkomen.

Naast de standaard RAL-kleuren bestaat er ook een reeks metallic en parelmoer RAL-kleuren. Deze kleuren hebben een speciale glans of effect, waardoor ze vaak gebruikt worden voor decoratieve doeleinden of om extra dynamiek aan een ontwerp toe te voegen.

RAL kleuren zijn universeel in de wereld

Kortom, RAL-kleuringen zijn gestandaardiseerde kleurcodes die wereldwijd erkend worden. Ze spelen een essentiële rol in verschillende industrieën waar consistentie en precisie belangrijk zijn. Of het nu gaat om verfproductie, architectuur of grafisch ontwerp, met RAL-kleuren wordt er gezorgd voor duidelijke en eenduidige communicatie over kleur.

De codes van de hoofdkleuren zijn:

1Geel
2Oranje
3Rood
4Violet
5Blauw
6Groen
7Grijs
8Bruin
9Wit en zwart


RAL-aanduidingen worden niet alleen gebruikt bij verf, maar worden ook gebruikt om de kleur van andere producten aan te geven. Denk hierbij onder andere aan de kleur van kozijnen, ventilatieroosters en gevelbeplating.