call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is een zwarte afstandhouder?

Een zwarte afstandhouder bij dubbel glas, ook wel bekend als een “warm edge spacer” of “zwarte rand”, is een onderdeel van isolatieglas dat wordt gebruikt om de ruimte tussen de glasplaten te behouden. Normaal gesproken bestaat een spacer uit aluminium, maar de zwarte afstand houder is gemaakt van kunststof met speciale thermische eigenschappen.

Het voordeel van een zwarte afstandhouder

Het gebruik van een zwarte spacer heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere thermische isolatie door het verminderen van warmteverlies rondom de randen van het HR glas. Dit resulteert in een lagere U-waarde, wat aangeeft hoe goed het glas isoleert tegen warmteoverdracht. Daarnaast helpt de zwarte kleur van de afstand houder ook bij het minimaliseren van condensvorming aan de randen van het raam.

Het nadeel van een zwarte afstandhouder

Een potentieel nadeel van een zwarte afstandhouder is dat deze iets duurder kan zijn dan traditionele aluminium afstandhouders. Dit komt doordat er meer geavanceerde materialen en productiemethoden nodig zijn om de gewenste thermische prestaties te bereiken. Echter, de energiebesparende eigenschappen van een zwarte spacer kunnen op de lange termijn zorgen voor lagere stookkosten, waardoor het hogere prijskaartje gecompenseerd kan worden.

Een andere naam voor een zwarte afstand houder bij isolatieglas

Naast “zwarte afstandhouder” worden deze ook wel aangeduid als “warm edge spacer” of “zwarte rand”. Deze termen verwijzen allemaal naar dezelfde component in het isolatieglas.

Verschil in U-waarde in vergelijking met een aluminium spacer

De U-waarde van glas met een zwarte afstandhouders zijn over het algemeen lager dan die van glas met een traditionele aluminium spacer. Dit betekent dat het glas met de zwarte spacer beter isoleert en minder warmteverlies heeft. Het exacte verschil in U-waarde hangt echter af van de specifieke samenstelling en constructie van het isolatieglas.

Het gebruik van een zwarte afstand houder biedt verschillende voordelen voor de thermische isolatie en condensvorming rondom ramen. Met een zwarte afstandhouder kun je genieten van betere energie-efficiëntie en lagere stookkosten. Twijfel je nog over de keuze tussen een aluminium of zwarte afstandhouder? Kies dan voor de zwarte variant! De zwarte afstandhouder biedt namelijk een lagere U-waarde en betere isolatieprestaties, waardoor je optimaal comfort in huis hebt. Het verschil is ongeveer 0,1 tot 0,2 W/m2K. Met de zwarte spacer ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid voor jouw isolatieglas.