call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Hoeveel weegt een ruit?

Vergis je niet in het gewicht van glas. Een glazen ruit is vaak zwaarder dan je denkt. Hoeveel een ruit weegt laat zich het beste uitleggen door middel van formule. Deze ziet er als volgt uit, waarbij we uit gaan van enkel glas:

Oppervlakte van de ruit x dikte van de ruit x 2,5 kg (Het soortelijk gewicht van glas per mm dikte per vierkante meter is 2,5 kg)

Een voorbeeld maakt veel duidelijk. Stel dat je een ruit hebt, enkelglas van 5 mm dikte, die 2 bij 3 meter groot is. Plaats je deze getallen in de formule, dan krijg je: 6 x 5 x 2,5 = 75. Een ruit van deze afmeting en dikte weegt dus 75 kilo. Neem geen risico met het tillen van ruiten of glazen panelen en gebruik altijd een glasdrager en draag handschoenen. De doorvertaling naar gelaagd glas is eenvoudig te maken door de dikte van de glasplaten bij elkaar op te tellen voor de berekening. De folie tussen de glasplaten weegt 250 gr per vierkante meter. Het gewicht van dubbel glas is nagenoeg gelijk aan dat van gelaagd glas. Gehard glas en spiegelglas zijn daarentegen qua gewicht vergelijkbaar met enkelglas.