call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Dubbelglas in kozijn

Hoogrendementsglas (HR++)

Hoogrendementsglas

De isolerende ruimte wordt opgevuld met edelgas (argon) waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Dit type glas zorgt voor een betere warmte isolatie dan standaard isolatie glas welke is gevuld met lucht. Dit komt omdat op één zijde van het glas een dunne coating is aangebracht. Dit zorgt ervoor dat in de winter de warmte binnen wordt gehouden. Doordat je minder hoeft te stoken, zorg je ook nog eens voor het milieu. Dit is al fijn maar het leidt daarnaast ook tot een verminderde gasrekening. Natuurlijk is er enige milieubelasting wanneer het isolerend glas wordt geproduceerd. Door hoogrendementsglas (HR++) de lange levensduur en de energiebesparing wordt dit echter gecompenseerd. Verder betekent een investering in glasisolatie een waardestijging van je woning, een geluidswerende werking en is isolatieglas minder inbraakgevoelig. Hoogrendements glas bestaat uit twee enkele glasplaten met daar tussen een isolerende ruimte (spouw genaamd). De verschillen in spouwdikte uiten zich in de verschillende benamingen HR, HR+ en HR++ glas.

HR++ glas mag pas zo genoemd worden als een minimale tussenruimte van 13 mm wordt aangehouden. Uiteraard zorgen wij dat al ons HR glas aan de juiste voorwaarden voldoet om het optimale rendement uit het glas te halen. Het enige waar je dus goed op moet letten wanneer je voor HR glas gaat, is of jouw kozijnen deze spouwdikte wel aankunnen.

U waarde / isolatie waarde van hoogrendementsglas:

De isolatiewaarde van hoogrendementsglas wordt uitgedrukt in een U-waarde. De U-waarde geeft aan in hoeverre het glas de warmte doorlaat.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Spouw
mm
HR-glas met coating Argon gevuld
U-waarde
Isolatieglas zonder coating luchtgevuld
U-waarde
15 1.1 = HR++2.7 = Isolerend
13 1.2 = HR++2.8 = Isolerend
12 1.3 = HR+2.9 = Isolerend
10 1.4 = HR+3.0 = Isolerend
7 1.8 = HR3.2 = Isolerend

Hoe weet je wat voor glas er in jouw ramen zit?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het gewoon dubbel glas is of hoogrendementsglas (HR)? Een paar simpele trucs en tips om dat te checken:

Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw)? Dan is het hoogrendementsglas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas. Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Inmeten:

Het opmeten van dubbel glas moet heel nauwkeurig gebeuren om te voorkomen dat het glas niet in het kozijn past of niet goed gemonteerd kan worden. Door onjuiste montage kan schade en/of glasbreuk aan dubbel glas ontstaan en ontstaat ook lekkage waardoor er vocht tussen de glasbladen komt en een waas aan de binnenkant van het glas. De isolatieruit is dan lek en isoleert niet meer.

Opmeten bij vervangen van dubbel glas uitgaande van binnenkant kozijn = Dagmaat

Als je een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die je daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn. Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.

Voorbeeld Je meet 1455 x 852 mm. De te bestellen glasmaat is dan 1479 x 876 mm

Opmeten dubbel glas in een nieuw kozijn = Sponning maat

Je meet de sponningmaat, dat wil zeggen de maat van het kozijn vanuit de sleuf waarin het glas komt en trekt daar 8 mm vanaf om de juiste glasmaat te berekenen. Deze 8mm eraf geeft de benodigde ventilatieruimte rondom de ruit waarvoor 4 mm per zijde wordt gerekend.

Voorbeeld

  • Je meet 1455 x 852 mm. De glasmaat voor het bestellen wordt dan 1447 x 844 mm
Subsidie:

Voor woningeigenaren is er vanaf 2021 subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Dit zijn de voorwaarden en tarieven die vanaf 4 januari 2021 gelden.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/isde-subsidiebedragen-isolatiemaatregelen-vanaf-2021

Bestellen:

Bij Glaswebwinkel.nl werken we alleen met de hoogste kwaliteit glas tegen scherpe prijzen. Bestel het HR glas dat bij jouw woonsituatie past direct in onze webshop en je krijgt het glas zo snel mogelijk thuis geleverd. De levertijd voor isolatieglas is gemiddeld 15 tot 20 werkdagen. Haal je de bestelling af bij ons magazijn in Apeldoorn of Oosterhout, dan is de doorlooptijd korter, namelijk 10 tot 15 werkdagen.